Site icon LiT – Zub času

VIDEO: Tajemná vesnička Ochate – místo paranormálních jevů

Na severu Španělska v enklávě Trevino se nacházela dnes již neexistující vesnička Ochate. Do poloviny 19. století to byla úplně obyčejná španělská vesnička, a nebýt jakési neznámé tajemné kletby, svět by dnes o ní ani nevěděl.

Různé epidemie v minulosti si však vyžádaly svou daň, a dnes je to už jen místo duchů, a to doslova. O záhadné nevysvětlitelné jevy zde podle svědků není nouze.

Nevysvětlitelné epidemie
Historické záznamy o Ochate hovoří o tom, že poslední obyvatelé opustili tuto prokletou vesničku mezi lety 1920 až 1930. Začátek konce této vesničky se začal v roce 1860, kdy Ochate zasáhla první vlna epidemie. Druhá vlna epidemie přišla v roce 1864 a třetí v roce 1870. Nikdy nebylo objasněno o jaké epidemie se jednalo, ani to co jejich způsobilo. Dnes se uvažuje o tom, že se tam mohl vyskytovat tyfus, cholera nebo pravé neštovice.

Nejzáhadnější však na těchto epidemiích bylo to, že se nevyskytovaly nikde jinde v okolí, a vždy zasáhly jen vesničku Ochate. Navíc epidemie tu byly v době, kdy se ve Španělsku ani ve světě nevyskytovaly v tak velkém rozsahu. Nikdo neví, co mohlo vyvolat tyto tři lokální epidemie, které vyhladily většinu obyvatel Ochate.

Od té doby se raději každý kolemjdoucí této nebezpečné vesničce vyhýbal, a její přeživší obyvatelé postupně Ochate opustili. Neustále se zde totiž vznášela nějaká nevysvětlitelná kletba, která byla cítit, ale nikdo ji neuměl zrušit.

Místo paranormálních jevů
Dnes z vesničky Ochate, jejíž vznik se datuje od 11. století, zůstalo jen pár zpustlých domů a věž kostela San Miguel. Ruiny vesničky však nejsou tak opuštěné jak se na první pohled zdá – žije to tu duchy, nevysvětlitelnými hlasy, zvuky a dalšími záhadnými jevy. Ochate je už léta vyhledávaná lovci duchů, parapsychology a záhadology, kteří přinesli svědectví, které zažili na vlastní kůži.

Na Štědrý večer roku 1995 navštívil Ochate španělský odborník na paranormální jevy Iker Jimenez Elizar, který v ruinách vesničky pociťoval pocit, jako kdyby ho někdo sledoval. Později zažil silný tlak působící na záda, jako kdyby ho někdo tlačil. Toto záhadné tlačení ho zavedlo až k místu, kde objevil několik hrobů, které patřily starým obyvatelům Ochate.

I další lidé, kteří navštívili Ochate, popisovali neznámé opakované dotyky, ale i útržky rozhovorů více hlasů vycházejících z ruin domů. Při rozvalinách kostela další svědci zase slyšeli sborový zpěv, a všechny návštěvníky Ochate prý v ruinách “pronásleduje” nevysvětlitelný tlukot cizího srdce.

Písemné záznamy z roku 1947 hovoří také o podivných světlech, které se v Ochate objevovaly. V roce 1981 se jich podařilo poprvé vyfotografovat parapsychologovi Prudenciu Muguruzovi. Na fotce je vidět tajemné tělesa kulovitého tvaru, které se vznášejí nad vesničkou.

Fotografie byla samozřejmě skeptiky okamžitě zpochybněna, ale později je spolu s filmem podrobena zkoumání vědeckými odborníky z univerzity v Bilbau. Výsledky analýzy jednoznačně potvrdily, že fotografie je pravá, a není nijak upravována.

Fotka se dokonce dostala až do amerického NASA, kde ji také zkoumali experti, kteří vyslovili stejný závěr jako vědci z Bilbaa – fotografie je opravdu pravá. Co však bylo na snímku zachyceno nevysvětlili ani experti z NASA.

Ochate je dnes považováno za jedno z nejzáhadnějších míst Španělska, a zatímco v minulosti se tomuto místu kolemjdoucí raději vyhýbali, dnes ruiny vesničky vyhledávají lovci duchů a paranormálních jevů z celého světa, kteří se zde každoročně setkávají.

Videogalerie:

Exit mobile version