Site icon LiT – Zub času

Město duchů San Zhi: Zůstávají tu mrtví dělnící po smrti?

Resort San Zhi v Tchaj-wanu měl představovat budoucnost. Místo toho krátce po zahájení stavby upadá v zapomnění a stává se z něj město duchů. Vzpomínku na něj však udržují mrazivé příběhy, které se k němu vážou. Domy v San Zhi totiž nejsou zcela pusté. Obývají je hosté z jiného světa…

Na severním pásu téměř nedotčeného pobřeží asijského ostrova Tchaj-wan začínají v roce 1978 vznikat futuristické stavby s neobvyklou architekturou. Díky ní se brzy budovám neřekne jinak než “UFO domy”. Malé městečko má sloužit jako rekreační středisko zejména pro bohaté, kteří ve svých volných chvílích touží uprchnout před ruchem města. Po pouhých dvou letech je však stavba ukončena a komplex zcela opuštěn. Podle oficiálních zpráv zmar projektu zavinil nedostatek financí a stabilita budov, které, jak se ukázalo, nedokáží čelit dramatickým změnám počasí, jež jsou pro Tchaj-wan charakteristické. Místní však vyprávějí zcela odlišný příběh. Podle nich byla na místo uvržena kletba, což mělo za následek několik tragédií. Místem teď prý bloudí duchové. Co ve skutečnosti zánik San Zhi?

Tajemné síly
V zajetí podivných nehod

Brzy poté, co je výstavba komplexu zahájena, začínají vycházet na povrch mrazivé zvěsti. Stavbu od počátku provázejí nepříjemné události. Dochází prý k několika nehodám, při nichž přijdou o život někteří dělníci. Napětí mezi jejich kolegy postupně vzrůstá a vrcholu dosáhne ve chvíli, kdy se zaměstnanci odmítají na stanoviště vrátit. Co je mohlo tak moc vyděsit? Údajně se mezi rozestavenými domy setkávají s duchy svých zemřelých spolupracovníků. V některých případech i s duchy neznámých lidí. Na nedaleké silnici prý dochází k podivným automobilovým haváriím a ve chvílích, kdy se mezi domy nepohybují dělníci, si toto místo zvolí několik sebevrahů k odchodu z tohoto světa. Komplex San Zhi se prý dokonce stává dějištěm různých zločinů. Zdá se, že místo doslova přitahuje vše negativní. Co za tím stojí?

Původ záhadných jevů
Dračí prokletí

Domy netradičního designu, které nabízejí pěkný výhled do okolí, jsou téměř hotové. Právě tehdy však stavební firma komplex opouští. Ačkoli UFO domy nejsou dostatečně stabilní, po několika letech od prvního přerušení stavby se dělníci do oblasti vracejí, aby projekt dokončili. Ani tentokrát však nevydrží dlouho. Po vleklých pracích bez výsledku San Zhi definitivně opouštějí. Podle některých informací byly po zahájení výstavby na místě odhaleny kosterní pozůstatky asi 20 000 lidí. Půda San Zhi totiž dříve sloužila jako pohřebiště pro nizozemské vojáky. Narušení posledního odpočinku však překvapivě není příčinou podivných událostí. Ty začínají ve chvíli, kdy je zničena socha vyobrazující tradičního orientálního draka, která musela ustoupit rozšiřující se vozovce. Padla snad za tento čin na stavbu jakási kletba?

Přízrační obyvatelé
Budoucnost nejistá

“Bylo podivné ticho. Bylo takové ticho, že jsme mohli slyšet burácení vln na nábřeží,” popisuje Američanka žijící na Tchaj-wanu Carrie Kellenberger “Domy byly v různých stadiích havarijního stavu. Bylo zřejmé, že v některých z nich žili lidé.” Podle oficiálních údajů však komplex zůstává po celou dobu své historie neobydlený. Nastěhovali se sem tuláci, nebo se tu zabydleli přízrační nájemníci? Zatímco se pověst o zjeveních San Zhi stává stále známější, hodnota městečka duchů pro developery klesá, až nakonec přichází příkaz srovnat jej se zemí. Současně je naplánována výstavba zcela nového letoviska. Bude se osud San Zhi opakovat?

Zdroj: Enigma 1/2015

Fotogalerie:

Exit mobile version